sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Sumo



VS


20.1.

Kävin katsomassa sumoa! Ja mitä kautta hankin liput? Tietenkin perinteisen japanilaisen kulttuurin -kurssin opettajalta hahah! Sen kurssin yksi ehdottomasti parhaista puolista on se, että voi ottaa osaa myös saman opettajan toisten kurssien käynteihin. Ei välttämättä olisi tullut itse hankittua lippuja sumoon. Näin isossa mittakaavassa sumoa ei nyt loppujen lopuksi olekaan montaa kertaa vuodessa - nyt oli meneillään isot kisat Tokiossa.



Paikkana 両国技官 (Ryogokugikan) Ryogokussa, lähellä Asakusaa

Itse rakennus

Yhteinen kokoontumisaika olisi ollut 14.40 (yhden kurssin alkamisaikoihin), mutta koska mulla ei ollut kuin yksi tunti aiemmin, lähdin yksin paikalle. Ulkona bongasin kirpputorin, josta ostin yhden obijimen (kimonokamaa) ja teepannun!



Sisällä kiertelin vähän ja ostin lounasboksin.


Ottelut olivat alkaneet jo aamu kahdeksan jälkeen! Kun saavuin, ei väkeä vielä ollut kovin paljon, vaan myöhemmin tunnelma oli tiivis. Viimeisenä otteli parhaimmat sumo-sanit.

Ennen (ja kyllä muuten on huono kuva, tarkentunut kaiteeseen, enkä ottanut parempaa???)

Alhaalla istuinpaikat olivat jänniä! Sinne ihmiset leiriytyivät paikoilleen. Kuin piknik!
Jälkeen, oho
Paikat oli loppuunmyyty. "Kiitos täydestä hallista."

Meidän istumapaikat olivat ihan ylhäällä ja matka rinkiin oli aikas pitkä. Onneksi mulla oli kameran pitkä objektiivi, käytin sitä kaukoputkena ja sain hyviä kuvia :D



Tuomarit pohtivat



Uuden sarjan alkaessa kaikki kilpailijat kävivät ringissä


Toi perhonen on niin söpö


Kulttuurikurssilla on tosiaan ollut paljon japanilaisia vapaaehtoisia, niin oli täälläkin. Oli ihan parasta, kun pari vapaaehtoista selitti sumoon liittyviä asioita ja opetti lukemaan otteluaikataulupamflettia, joka saatiin. Ymmärsinkin peräti joitakin juttuja ja oli oikeastaan tosi mielenkiintoista seurata.


Valkoinen köysijuttu tarkoittaa sitä, että hän on yokozuna eli korkeimman sumo-ottelijan arvon omaava henkilö.
Sumoon kuuluu paljon rituaalielementtejä


Olikohan tää Endo (suosittu ja nuori ottelija) - kuinka kauniisti jalka ojentuu!

Menes siitä
Yksi pelottava asia: Ok, no, kisajärjestäjät ja tuomarit istuivat tosi lähellä rinkiä, se on ymmärrettävää - mutta katsojatkin?!! :D Välillä kun ottelija putosi/lensi kehästä, niin kattelin jo, että siellähän jää sedät ja tädit alle ja littaantuu kuin letut... Ihan totta, joku nainen melkein jäikin alle!


Sponsorilippuja. Yritykset voivat sponssata jotakin tiettyä ottelua tietyllä summalla. Olikohan nyt sitten niin, että se, kumpi voittaa, saa sitten taskurahakseen kaikkien lippujen yhteissumman.

Ja niitä lippuja tulee... Aika huomattavista summista lopulta kyse.
Ja suola lentää!
Ja mies lentää!
Lopuksi (voittaja? yokozuna? joku?) huitoi (jousella?)
Chankonabe!

Kävin kahden japanilaisen vapaaehtoisen ja yhden dormilaiseni kanssa syömässä! Ihan lähellä oli Chanko Kirishima-niminen ravintola (KAHDEKSASSA kerroksessa!), joka on siis ex-sumopainija Kirishiman ravintola. Taisi itse omistajakin pyörähtää tatamihuoneemme ovella?? Oli mielettömän hyvää ja mielenkiintoinen paikka.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti