tiistai 19. elokuuta 2014

Viisumi, byrokratian häntä, valmista ja odotus

Kuvituksena eläintarhaku- ei vaan siis kuvia Ota-Tarhasta - - äh, siis kuvia Otaniemestä

Viisumi hoitui todella helposti, kunhan Wasedalta ja Tokion viranomaisilta saapui tarvittava dokumentti, joka tuli erittäin ajoissa. Suurlähetystölle kannattaa soittaa ennakkoon! Sain puhelimessa tietää, että viisumiin tarvitsee tasarahana tietyn summan käteisenä, taisi olla 23,50 €.

Painelin suurlähetystölle passikuvan, Certificate of Eligibilityn (COE) ja rahojen kanssa. Sain siellä lomakkeen täytettäväksi. Lomakkeessa oli muutamia kohtia, joihin en ollut saanut mitään sopivaa tietoa - etenkin kysyttyyn yhteyshenkilöön. Wasedalla ei kuulemma ole ollut tapana ilmoittaa ketään, mutta oikeastaan viisumin hakemisen takia ketään ei tarvitsekaan täyttää. Tärkeintä on, että itsellä on rajalla joku tavoitettavissa oleva henkilö tiedossa, jos virkailijat sattuvat pysäyttämään maahantullessa, mitä ei kuulemma yleensä tapahdu suomalaisille asiallisten papereiden kanssa.

Odottelin viisumia noin tunnin ja sain valmistellun passini takaisin käteen. Jee!



COE:n kanssa postitse tuli muitakin papereita, joista saapumisen jälkeisen orientaatiotilaisuuden aikataulu ja paikka sekä käytännöt tarkentuivat. Mukana tuli myös opiskelijan työlupaan tarvittava paperi. Olin luullut, että opiskelijaviisumilla ei voi tehdä yhtään töitä, mutta opintojen oheistyön luvan saa täyttämällä yksinkertaisen paperin, joka annetaan Japanissa maahantulovirkailijalle. Sama virkailija tsekkaa muutkin paperit ja antaa Japanissa asuvan ulkomaalaisen residence cardin.



Vakuutus on tietenkin tärkeä vaihtoon. Vakuutuksien hinnat vaihtelevat todella paljon. Jos haluaa säästää paljon, suosittelen perehtymään asiaan erittäin hyvin - pyytämään tarjouksia useista paikoista. Kuulin, että kaikki vakuutusyhtiöt eivät anna niin kattavaa matkavakuutusta, ellei sinulla jo ole jotakin vakuutusta heiltä. Hoitelin äitini kanssa asiaa niin, että kysyimme ensin yhdeltä yhtiöltä (törkeän kallista, > 500 €) ja sitten toiselta, jossa päästiin jonkin verran halvemmalla (lopullinen hinta menee varmaan 300-400 € välille) niin siihen sitten tyydyttiin. Olen kuullut joidenkin saaneen Aasian vaihdon vakuutukset huomattavasti halvemmallakin.

Asuntola, viisumi, vakuutus... Muuttoilmoitukset voi tehdä vasta myöhemmin. Tajusin, että oikeastaan kaikki byrokratialta haiskahtavat valmistelut oli hoidossa. Että voisin oikeastaan jo kävellä koneeseen ja lähteä. Kohta ei tarvitsisi kuin pakata - ja lähteä. Odottaa ja oikeasti lopultakin lähteä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti