tiistai 19. elokuuta 2014

Vaihtovalmistelut ja dormi



Asumisen ja viisumin hoitaminen ovat olleet keskeisimpiä valmisteluja kesän aikana. Tässä kerron asumisjärjestelyistä ja dormista ennakkotietojen pohjalta. Tulee nyt aika teksti-heavy postaus, mutta itseäni nämä asumisjärjestelyt jännittivät niin paljon, että pääsen näin päästelemään jännityshöyryjä pois ja jos joku vaihtoa suunnitteleva eksyy tänne, niin onpahan materiaalia :D

Virallinen ja lopullinen tieto hyväksynnästä Wasedaan tuli luvatusti touko-kesäkuun vaihteessa. Heti hyväksymistiedon perään saimme linkin Housing and Arrival Questionaryyn, jossa kartoitettiin, aikooko etsiä asunnon itse vai hakeeko Wasedan asuntolasta paikkaa.

Olen jo saanut tiedot asuntolapaikastani ja olen ennakkoon todella tyytyväinen asumisjärjestelyihini. Paikkaa asuntolasta on myös helppo hakea, joten karsiihan se kaikenlaista stressiä. Asumiskyselyn vastaamisen aikoihin tosin olin aika stressaantunut, kun mietin, miten asia pitäisi järjetää parhain päin. Etsiä itse vuokra-asunto, mennäkö asuntolaan, joista luin vähän kauhujuttuja, säästyisikö vapailla markkinoilla kuitenkin rahaa elämiseen...

Kaikki ihmiset kuitenkin kokevat asiat erilailla, joten on vähän kyseenalaista lukea kokemuksia toisten blogeista. Ehdit vielä pakoon täältä! No hehe, mutta oikeasti, tajusin tämän itse stressattuani asumisjärjestelyitä parin päivän ajan aivan älyttömästi: Joitakin vinkkejä kannattaa napsia sieltä täältä ja toki, jos johonkin asiaan liittyy hurjasti huonoja kokemuksia monilla eri kirjoittajilla, sitä jotakin kannattanee vältellä. Mutta toisaalta, tästä tulee ihan sellainen kokemus, kuin siitä itseni kohdalla kehkeytyy, eikä kaikkea voi ennakkoon säädellä "täydellisyyteen" asti.



Asuminen Tokiossa - kallista. Asuminen asuntolassa Tokiossa - joo, kallista. Nähtyäni nettisivulta meille tarjottuja Wasedan vaihtariasuntolavaihtoehtoja ja suuntaa antavasti huonevaihtoehtoja ja hintoja, pyörittelin hetken mielessäni kysymystä, hankkisinko asunnon vapailta markkinoilta. Jos ihan totta puhutaan, kokonaisempi asunto - varmasti ilman kotiintuloaikaa tai vierailijakieltoa, omalla keittonurkkauksella, jostakin kohtalaisen läheltä koulua - olisi mahdollisesti löytynytkin suhteessa halvemmalla. Jos asiaan olisi perehtynyt ennakkoon paremmin tai jos olisi ollut voimavaroja. Tutkin vuokra-asuntosivustoja vähäsen. Päädyin kuitenkin hakemaan asuntolapaikkaa, koska arvioin, että 5-10 minuutin kävelymatka koululle on kuitenkin aika arvossaan pidettävä asia. Ainakin tulisi säästöä matkakuluissa. Vuokra-asunnon etsiminen varmasti onnistuisi paremmin paikanpäällä, joten pakeneminen asuntolasta ei taida olla mitenkään poissuljettu optio. Käsittääkseni jonkinlaisen sakon asuntolapaikan vuoden aikana jättämisestä kuitenkin joutuu maksamaan.

Asumiskyselyssä halutun huoneen speksejä säädetään oikeastaan vain parilla valinnalla: Haluaako single-huoneen, shared-huoneen jonkun toisen opiskelijan kanssa vai halvimman vapaan. Lisäksi saa määritellä, kuinka paljon on valmis enintään maksamaan vuokraa. Lopuille kysymyksille on naureskeltu aika paljon: oletko optimisti vai pessimisti (onko jossakin pessimistien asuntola? laitetaanko optimisti ja optimisti samaan huoneeseen vai optimisti ja pessimisti?), pystytkö nukkumaan ja opiskelemaan melussa, miten siisti olet...

Huonevaihtoehtojen vuokrat vaihtelevat todella paljon, eivätkä vuokrat ihan vaikuta olevan loogisia. Jossakin voi joutua maksamaan pienestä huoneesta aika paljon. Toisissa on oma vessa, toisissa ei. Toisissa vuokraan kuuluu utility fees (sähkö, vesi, netti jne.), toisissa se maksetaan erillisenä könttäsummana. Päätimme heittää sellaisen maksimivuokran, jolla mikä tahansa vaihtoehto, paitsi kaikista kallein, olisi mahdollinen. Halusin myös mieluiten yhden hengen huoneeseen. Huoneen ei nyt tarvitsisi olla mikään valtava, mutta toisaalta olisi kiva saada oma vessa, ettei tarvitse ihan koko ajan juosta yhteisissä tiloissa. Joissakin asuntoloissa pienikin huone tosiaan näytti maksavan paljon, joten mieluummin tietty iso ja kallis kuin pieni ja kallis.



Tieto asuntolasta tuli puolessa välissä heinäkuuta, kuten viime vuonnakin. Mulla kävi asuntolan kanssa aika hyvin! Vuoden majapaikakseni tulee Waseda International Students' House South Wing, joka on ilmeisesti uusin tarjotuista asuntoloista, 90-luvun jälkipuoliskolla rakennettu, noin 7 minuutin kävelyn päässä pääkampusalueelta Nishi-Wasedassa. Asuntolassa on yhteensä vain muutamia kymmeniä huoneita. Edeltävän lukuvuoden Wasedassa ollut suomalainen lähtötuutorimme oli samassa asuntolassa ja vielä samassa kerroksessa, joten hän on jättänyt kaikenlaista kertynyttä tavaraa odottamaan minua :)

Koska South Wingin kaikki huoneet ovat samanlaisia ja koska infoviestissä tuli lyhyt mutta todella hyvä tietopaketti dormista, sain huoneestani heti tarkan kuvauksen: 18 neliötä, yhdelle hengelle, oma vessa, ei kotiintuloaikaa (tätä olin pelännyt!), muttei vieraitakaan, edes päivällä käymään. Myös hinta kuuluu suolaisempaan kastiin: 63000 Y vuokra sekä 6000 Y utility fee (Yhteensä tämän hetken valuuttakurssin mukaan asumiseen menee n. 490 euroa kuussa). Toiseen asuntolaan päätyneet kaverini eivät saaneet heti yhtä selkeää tietoa huoneestaan, sillä asuntolassa on paljon erityyppisiä huoneita.

Asumisen lisäksi kyselyssä piti kertoa, millä lennolla on tulossa ja haluaako kuljetuksen Naritan kentältä asuntolalle. Lentotiedon olisi itse asiassa voinut vielä alkukesästä jättää auki ja kertoa viimeistään elokuun tiettyyn päivään mennessä asumispalveluita hoitavalle taholle, millä lennolla tulee. Tätä ei oltu esitetty kovin selkeästi, joten itse varasin lennotkin sitten heti kyselyn tultua.

Kuljetuksesta lähetettiin nyt elokuussa lisää viestejä ja kerrottiin, miten kuljetus tarkemmin tapahtuu. Viestintä on välillä aavistuksen epäselvää: ensimmäisessä viestissä kysyttiin, ovatko nämä lentotietosi, mutta ainakin mulle jäi aika auki, pitikö vastata jotakin. Liitteenä oli vain Wasedan maskottikarhun kuva ja Welcome to Waseda! -teksti. Liitteen otsikko sen sijaan paljasti japaniksi, että kyseessä on kuvitus kylttiin, josta tunnistamme kentällä wasedalaiset. Myöhemmin tuli toinen viesti, jossa oli selkeämmät ohjeet liitetiedostossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti